Dieta wyprowadzająca

test
Utrzymanie wagi

to też wyzwanie!

Dieta stabilizująca, nazywana również fazą stabilizacji, jest nieodłącznym elementem diety redukcyjnej, która zapewnia trwałość osiągniętych celów, a także doskonale sprawdza się przy poprawie wskaźników zdrowotnych – „ustabilizowaniu organizmu” wśród osób, które nie mają potrzeby zmiany swojej masy ciała. Dieta ta nie wpływa w żaden sposób na naszą wagę, ani jej nie zmniejsza, ani nie zwiększa, natomiast pozwala na utrzymanie wagi, przy której dobrze się czujemy, oraz warunkuje brak nawrotu wcześniejszej wagi, tak zwanego efektu jo-jo.

Wartość energetyczna tak, jak w każdej diecie dobierana jest indywidualnie, u osób, które się stabilizują po utracie masy kaloryczność jest rosnąca od ostatniej diety redukcyjnej do całkowitej przemiany materii przy wadze, którą chcemy utrzymać, natomiast u osób, które potrzebują stabilizacji do poprawy wskaźników zdrowotnych zapotrzebowanie jest obliczane na podstawie obecnej masy ciała.

Nieodłącznym elementem powodzenia kuracji jest aktywność fizyczna.

Dieta stabilizująca jest dietą mniej restrykcyjną niż dieta redukcyjna, dopuszczalna jest większa różnorodność produktów, potraw i technik kulinarnych, jednak należy kontrolować wielkość spożywanej porcji oraz wykorzystywać zdobyte podczas wcześniejszej diety nawyki żywieniowe, dla osób, u których dieta stabilizująca jest pierwszą dietą nauka ta będzie dodatkowym zadaniem.

Można pozwolić sobie na kulinarne szaleństwa, jednak trzeba do nich podejść z rozsądkiem. Dieta stabilizująca poza przygotowanym planem żywienia powinna opierać się na kilku zasadach, które pozwolą na utrzymanie osiągnięć po zakończeniu współpracy z dietetykiem. W późniejszym czasie pacjent sam powinien kontrolować swoją wagę oraz samopoczucie, a gdy zauważy, że waga na nowo zaczyna rosnąć, należy zmniejszyć porcję, w odwrotnym przypadku zwiększyć. Podkreślić trzeba, iż wahania wagi ok 1kg są normalnym zjawiskiem, zależnym np. od cyklu wypróżniania, momentu ważenia w zależności od czasu spożycia posiłku, czy np. u kobiet od cyklu miesiączkowego.

Należy pamiętać, iż kaloryczności nie wolno zwiększać „na raz”, tylko jest to proces stopniowy, tak aby organizm miał czas przyzwyczaić się do większej podaży, aż do osiągnięcia kaloryczności odpowiadającej całkowitej przemiany materii.

Stopniowe zwiększanie ma ogromne znaczenie, aby organizm umiał wykorzystać dostarczaną energię, a nie odkładał jej w najprostszej do odłożenia formie, czyli tkance tłuszczowej. Zaleca się zwiększanie energetyczności posiłków o 100kcal tygodniowo– im proces ten jest wolniejszy tym zdrowszy. Czas trwania diety stabilizującej jest indywidualny, zależny między innymi od masy wyjściowej. Korzystnym jest zwiększanie kaloryczności poszczególnych posiłków w każdy dzień innego. Dieta w dalszym ciągu powinna pozostać zbilansowana oraz urozmaicona.

Kolejną ważną zasadą jest regularność spożywania posiłków, co zapobiega napadom głodu – w dalszym ciągu należy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny, śniadanie należy spożywać do godziny od momentu wstania, a kolację na 2-3 godziny przed pójściem spać, istotną rolę odgrywają przerwy między posiłkami, kiedy organizm ma czas, aby odpocząć.

Kolacja ponadto powinna być przygotowana w oparciu o produkty białkowe oraz węglowodanowe w celu pobudzenia hormonu, odpowiedzialnego za wykorzystanie tkanki tłuszczowej do regeneracji podczas snu.

W przypadku diety stabilizacyjnej nie można zapominać o płynach, oprócz wody można spożywać gorzką herbatę, czy czarną kawę, jednak napoje, które będą spożywane z cukrem i/lub mlekiem stanowią dodatkowe, nadprogramowe kalorie, które często odpowiedzialne są za brak powodzenia w każdej z faz diety. Napoje powinny być pite do posiłku, a najlepiej po nim, a nie w trakcie, tak aby nie zakłócać przerw zarezerwowanych dla naszego organizmu.

A co gdy czają się na nas pokusy? Raz na jakiś czas możemy dać się im uwieść, jednak trzeba do nich podejść ze świadomością. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, możemy wybrać sobie jeden dzień, w którym słodkie będzie naszą nagrodą, to samo tyczy się pożywienia typu fast-food.

Należy pamiętać, iż są to dodatkowe kalorie, dlatego w dniu gdy spożywamy 5 posiłków i mamy ochotę na mały grzeszek należy zrezygnować z jednego posiłku. Takie dni nie powinny się powtarzać częściej niż raz na tydzień.

Posiłki typu fast-food powinny najpóźniej pojawiać się w porze obiadowej, aby nasz organizm mógł sobie z nimi poradzić, nie odkładając ich w formie tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, jeżeli nie mamy czegoś w domu czy pod ręką to nas do tego nie ciągnie – jest to najprostszy sposób na unikanie słodyczy.

Co w przypadku imprez okolicznościowych? Idziemy i dobrze się bawimy! Nie ma najmniejszej potrzeby, aby sobie czegoś odmawiać, czy zabierać ze sobą swoje pojemniki. Kierujemy się zasadą, aby na talerzu układać porcję wizualnie podobne do tych, które przygotowujemy w domu według zaleceń dietetycznych.

Staramy się jeść podawane dania główne, natomiast unikamy dań, które są na stole „dostępne” cały czas, gdyż dania główne podawane są mniej więcej co 3 godziny, co będzie w najlepszy sposób odwzorowywać dietę przepisaną przez dietetyka.

Ilość posiłków spożytych przed uroczystością uzależniona jest od godzin rozpoczęcia.

Co w chwili zwątpienia? Przypomnij sobie od czego zaczynałeś/-aś, powieś poprzednie i aktualne wyniki, zobacz, jak długa droga już za Tobą, a skoro tyle już przeszedłeś/przeszłaś to kto da radę to dokończyć, jak nie Ty?

Czy wiesz, że dźwięki pochodzące z naszego organizmu zwane burczeniem wcale nie są oznaką głodu? Jest to błędne przekonanie, gdzie w rzeczywistości oznacza to pracę naszego organizmu.

Odgłosy burczenia są słyszalne zarówno przed jedzeniem, zaraz po oraz w nieco późniejszym czasie. Częściej słyszymy burczenie kiedy nic nie jemy, dlatego kojarzymy ten dźwięk z głodem, jednak burczenie po posiłku występuje tak samo, tyle że przy wypełnionym żołądku jest ono zagłuszane i mniej słyszane.

Dostarczane składniki pokarmowe zarówno w formie stałej, jak i płynnej w żołądku mieszają się z sokami żołądkowymi, co może wywoływać dźwięki burczenia. Nasz układ pokarmowy cały czas pracuje, dlatego tak ważne są przerwy między posiłkami, aby dać mu trochę odpocząć.

MASZ PYTANIE?
SKONTAKTUJ SIĘ
Adres:
ul. Marcina Kasprzaka 44A
41-300 Dąbrowa Górnicza
Telefon: +48 793-136-600
Polityka prywatności
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.