Dieta zwiększająca masę ciała

Zwiększać masę też trzeba umieć!

ZWIĘKSZAJ MASĘ

Z GŁOWĄ

Dieta na przyrost masy ciała, potocznie nazywana dietą na przytycie, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się zwykłym żartem w praktyce odgrywa tak samo istotną rolę jak dieta redukcyjna. Dieta jest sposobem odżywiania, błędnie kojarzy nam się z wyłącznie z restrykcją zarówno w ilości, jakości oraz sposobie przygotowania pożywienia.

Dieta na przytycie dedykowana jest dla osób, które mają zbyt małą masę ciała, wynikająca z różnych powódek, jak np. utrata masy na skutek choroby, a także dla sportowców, którzy głównie skupiają się na wzroście masy mięśniowej przy jednoczesnym spadku tkanki tłuszczowej. Utrata wagi najczęściej wynika z niedostatecznej podaży białka, prawidłowo dobrana i zbilansowana dieta pozwala na uzupełnienie niedoborów, a także pomaga uzyskać upragniony efekt, w tym przypadku przyrost masy ciała. Dieta ta powinna być bogata w produkty wysokokaloryczne, jednak nie oznacza to, iż możemy spożywać do woli jedzenie typu fast-food, gdyż może to przyczynić się do rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Wzbogaceniu powinny ulec produkty zbożowe, tłuste gatunki ryb oraz warzywa i owoce. Korzystnie na przyrost masy wpływają soki zarówno owocowe jak i warzywne, które pobudzają apetyt. Ważnym jest, aby produkty i dania nie były duże objętościowo, gdyż może to skutkować uczuciem zapchania i niedojadaniem porcji, należy natomiast skupić się na doborze takich produktów, aby było one małe objętościowo i jednocześnie mocno skoncentrowane kalorycznie, np. owoce i migdały czy suszone owoce.

Wartość kaloryczna ustala jest indywidualnie, przyjmuję się jednak, iż aby przytyć należy spożywać o ok. 500 dodatkowych kcal (dodatni bilans energetyczny) do całkowitej przemiany materii.

Korzystnym jest doprawienie potraw w taki sposób, aby zachęcały one do jedzenia, spowalniały metabolizm, pobudzając uczucie głodu – w takich sposób działają głównie przyprawy, takie jak anyż, bazylia, estragon czy kardamon. 

Białko powinno być podniesione do normy 2g/kg masy ciała, odpowiednia podaż białka zapobiega degradacji białek ustrojowych. Opierać się tutaj należy na produktach, które dostarczają pełnowartościowego białka, np. mleko, białe sery, jaja, drób i ryby, a także nasiona roślin strączkowych.

Węglowodany zaleca są w normach 5-6g/kg masy ciała, dieta powinna opierać się głównie na węglowodanach złożonych, takich jak pieczywo i makarony pełnoziarniste, płatki owsiane (produkty o niskim indeksie glikemicznym); unikamy produktów, które są źródłem węglowodanów prostych.

Tłuszcze natomiast powinny stanowić uzupełnienie, a ich pochodzenie powinno być roślinne. Wskazane są produkty takie jak śmietana, sery żółte pełnotłuste, masło czy oliwa z oliwek.

Nie można zapominać o znaczeniu wartości witamin i składników mineralnych, które powinny być dostarczane w taki sposób, aby pokrywać zapotrzebowanie dla konkretnej jednostki.

W diecie zwiększającej masę należy wprowadzić jeden dodatkowy posiłek do podstawowych, tak aby ich ilość w ciągu dnia wynosiła 5-6, częstsze jedzenie teoretycznie może pomóc, jednak w praktyce bardzo często skutkuje rozregulowaniem organizmu. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny, między nimi można spożywać „drobne przekąski” w postaci słonecznika czy innych nasion i/lub pestek.

MASZ PYTANIE?
SKONTAKTUJ SIĘ
Adres:
ul. Marcina Kasprzaka 44A
41-300 Dąbrowa Górnicza
Telefon: +48 793-136-600
Polityka prywatności
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.